donderdag 23 augustus 2012

Concentratie! Klaar? Start!


Geconcentreerd zit Usain Bolt in de startblokken. Al zijn spieren spannen zich tot het uiterste. Hij haalt heel diep adem, houdt die adem vervolgens even in. Zijn hielen verlaten aan een supersonische snelheid de startblok. Zijn tenen volgen een milliseconde later. Enkele honderdsten seconden later klinkt het startschot. Dat was een jaar geleden, op 28 augustus 2011. Op het WK in Daegu. Weg wereldtitel. De enige man die Bolt van de overwinning kon houden was hij zelf. Door gebrek aan concentratie.
Op het filmpje zie je het gebeuren. De commentatoren hebben het uitgebreid over zijn starttechniek en dan gebeurt het. Klik http://www.zie.nl/video/sport/Valse-start-Usain-Bolt-bij-WK-sprint/m1eztm5fvuwr

Bolt heeft een jaar de ziel uit zijn lijf getraind. Fysiek. Hij heeft heel intens op zijn start getraind. Concentratie, reactiesnelheid, focus. Hij werd er nog zelfzekerder van en legde zichzelf een ongeziene druk op. Hypergeconcentreerd zit Usain Bolt in de startblokken. Hij spant alle spieren op, ademt, vertrekt perfect op het startschot, loopt de race die hij al duizenden keren heeft gevisualiseerd. Hij wint overtuigend. Olympisch Goud, augustus 2012. Onder immense druk (een titel verlengen, 1 miljard kijkers en maatje Blake door de ‘kenners’ als favoriet uitgeroepen) presteert hij toch weergaloos sterk. Zijn spieren waren er klaar voor, de spier ‘brein’ genaamd ook. Met evenveel aandacht getraind.

Je concentreren kan je leren. De voorwaarde is dat je op hetzelfde moment ontspannen bent. Vraag het aan Lionel Cox. De enige zilveren medaillewinnaar voor België. Karabijn schieten op een afstand van 50 meter. Concentratie is daar key. Ontspanning evenzeer. 75 minuten lang. Niet zoals in de sprint: 10 seconden hyperconcentratie bij de uitvoering. Wel zoals in de sprint: uren voor de wedstrijd al focus hebben. De dag voor de wedstrijd: focus op rust, ontspanning én visualisatie van de prestatie. De maanden voor de wedstrijd: trainen op fysiek, techniek én concentratie. De jaren voor de prestatie: leven als een atleet: mentale en fysieke training combineren met een gezonde levensstijl en veel rust. Rust in het hoofd ook. Wie problemen heeft kan zich niet ontspannen en dus: zich niet concentreren. Helaas kan de mens met onrust in het hoofd niet goed presteren. Vraag het aan Tom Boonen. Rotjaar gehad in 2011, sterk terugkomen in 2012. Volgens José De Cauwer heeft Tom weer rust gevonden. En volgens ondergetekende was Tom dit voorjaar beter gefocust dan ooit. 

Hoe leren toppers zich concentreren? Net als jij en ik. Door veel te oefenen. Dagelijks. En concentratie begint bij relaxatie of ‘rust’.  Er bestaan honderden ontspanningstechnieken. Tijd maken voor rust. Voor de ene is dat meditatie, voor de andere is dat autogene training, voor nog anderen is dat een wandeling aan het strand, sommigen houden het bij spelletjes op de Ipad of concentratiespelletjes op het web. En voor de top is het een combinatie van hun favoriete ontspanningsmethoden.
Dagelijkse oefening op concentratie geeft je de garantie dat je kan focussen op je doel, op je resultaat, op je proces. Je laat je niet afleiden door stoorzenders. Je bent zo overtuigd en overtuigend, dat het lijkt alsof het je geen inspanning kost. Tijdens het proces (lopen, karabijn schieten, een lezing geven, les geven, een powerpointpresentatie maken) voel je een soort ‘trance’. Je bent losgekoppeld van de wereld rondom jou. Dat wordt in de psychologie ‘dissociatie’ genoemd. Door concentratie bereik je de dissociatieve toestand die je toelaat meer focus te hebben. Professor Mihaly Csikszentmihalyi noemt het flow : http://www.youtube.com/watch?v=fXIeFJCqsPs , je zal je taak met minder moeite en met optimale kwaliteit (foutloos of zo goed als) uitvoeren. Meer moet dat niet zijn. 

Hoe Zestcoaching de Focus legt op concentratie.

Een mental coach gaat samen met zijn klant voor de essentie: de harmonie van concentratie en relaxatie. Het is zoals eb en vloed, het één functioneert in harmonie met het ander, het ene is niet denkbaar zonder het andere. Zoals een dag en een nacht, yin en yang.
Als trainer en spreker werkte ik een paar verschillende formats uit die in je organisatie of bedrijf kunnen inspireren tot méér focus en concentratie. Minder fouten (valse starts bvb.) en meer effectiviteit is vastgesteld bij mensen die zich goed kunnen concentreren.

In een lezing van 90 minuten kan je hierover al heel wat opsteken. Een workshop van 4 uur geeft je meteen al op een intense en speelse manier een pak technieken en informatie mee om dagelijks aan de slag te gaan. We geven je diverse sleutels om je concentratieniveau op te krikken dankzij dagelijkse oefening. Of zoals één van de cursisten dit jaar zei: ‘it just feels good to exercise that muscle we call the brain’. Meer weten over onze concentratietrainingen of lezingen in je bedrijf? Neem hier contact: backfun@telenet.be of  bel gewoon 0475 609 611 voor concrete informatie over persoonlijke coaching.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten